Gå direkt till innehåll
Vargjakt i vinter
Vargjakt i vinter

Pressmeddelande -

75 vargar skall skjutas

Länsstyrelserna i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet har nu fattat beslut om en rekordstor vargjakt under vintern 2023. Totalt ska 75 vargar fällas fördelat över 5 län och jaktens syfte är, i vanlig ordning, att tömma hela revir.

- 75 vargar är förvisso en höjning mot förra året men tyvärr kommer det varken innebära någon större lättnad eller minska stammen, säger Henrik Tågmark, vice förbundsordförande i Jägarnas Riksförbund.

Efter den förra inventeringssäsongen uppskattades vargpopulationen i Sverige till minst 460 vargar. Till dessa har det dessutom tillkommit en föryngring vilket gör antalet vargar när vi går in i vinterns vargjakt betydligt högre. Med tanke på att både Regering och Riksdag har uttalat en vilja att vargpopulationen ska sänkas i enlighet med riksdagsbeslutet om 170 - 270 vargar med inriktning mot de lägre delarna av spannet är beslutet ändå i strid med den politiska viljan.

- Politikerna har trots allt varit ganska tydliga i sina önskemål att vargstammen ska sänkas. Just nu är det myndigheterna och deras tjänstemän som begränsar möjligheterna att jaga varg och det är dags att myndigheterna faktiskt tar hänsyn till den politiska viljan på allvar, fortsätter Henrik Tågmark.

Trots att vargpopulationen har ökat markant i de södra delarna av landet kommer inte någon jakt bedrivas där under vintern. Det beror på att Naturvårdsverket inte delegerat rätten att besluta om jakt till de länsstyrelser som berörs. I delar av södra Sverige finns stora vargrevir som orsakar stora problem och självklart måste vargen kunna jagas även i södra Sverige.

- Nu börjar vi som har fått jakt ladda upp för vinterns vargjakt och Jägarnas Riksförbund fortsätter arbeta för Nej till frilevande varg och en än mer omfattande vargjakt nästa vinter, avslutar Henrik Tågmark

Ämnen

Kategorier


Jägarnas Riksförbund är en organisation med lokalavdelningar över hela landet. JRF arbetar för att reglerna kring jakten ska förenklas och för att jägarnas och markägarnas kunnande och ansvar ska sättas främst.

Presskontakt

Johan Boström

Johan Boström

Presskontakt Marknads - och kommunikationschef Marknad och kommunikation 08 - 550 107 84
Jens Gustafsson

Jens Gustafsson

Presskontakt Riksviltvårdskonsulent Jakt och viltvårdsfrågor 08-550 109 05
Mikael Hultnäs

Mikael Hultnäs

Presskontakt Riksviltvårdskonsulent Älgförvaltning, klövvilt och viltvårdsområden 08-550 107 79

Ansvar - Frivillighet - Samarbete

Jägarnas Riksförbund är en organisation med lokalavdelningar över hela landet. JRF arbetar för att reglerna kring jakten ska förenklas och för att jägarnas och markägarnas kunnande och ansvar ska sättas främst. Så minskas också mycket av den onödiga byråkrati som omgärdar jakten. Enkla regler, frivillig samverkan och frihet under ansvar är tre av de ledstjärnor som driver förbundets arbete.

Genom att påverka beslutsfattare lokalt, regionalt och nationellt arbetar JRF för att vara medlemmarna till nytta. Förbundet ska arbeta för att förenkla och förtydliga regelverk och dessutom framföra medlemmarnas vilja med styrka för att försöka åstadkomma förbättringar för jägarna. JRF har under åren till exempel drivit och driver fortfarande frågor som:
- Möjlighet till en enkel och rättvis jakt på alla marker – stora som små.
- Inget blyförbud i kulammunition.
- Nej till frilevande varg.
JRF har en kunnig tjänstemannastab som förutom att arbeta med viktiga frågor gentemot beslutsfattare också står medlemmarna till tjänst i personliga ärenden. Till exempel kan medlemmar ringa in och få hjälp i frågor som rör avtalsrätt, jakträtt eller vapenfrågor.

Jägarnas Riksförbund
Saltsjögatan 15
15171 Södertälje